Brandweeroefening teams Zevenbergen en Klundert

Op de boerderij van familie De Lint aan de Pelikaan ging gisteren van alles mis. De boer van Hoeve-Pelikaan was onder een vat vloeistof, mogelijk chemicaliën, terecht gekomen en schreeuwde het uit van de pijn. Een werknemer die met de auto over het erf reed schrok daar erg van, keek om en botste frontaal op een auto met drie familieleden die net het erf op kwam gereden. Deze auto belandde op zijn kant waarbij de inzittenden bekneld raakten. Ook de werknemer zat bekneld in de andere auto.

Inmiddels was de vrouw van de boer ook op het geluid afgekomen en belde meteen met 112 toen ze haar man klem onder het vat zag liggen. Dat er amper dertig meter verderop een botsing had plaatsgevonden, had ze niet in de gaten. De uitgerukte brandweer die dus in eerste instantie kwam voor de boer onder het vat, werd ter plaatse geconfronteerd met deze tweede calamiteit.

Onder luid geroep van een ambulancemedewerker die al ter plaatse was, werd er door de bevelvoerder meteen opgeschaald en assistentie opgeroepen. Dat ging de ambulancemedewerker veel te langzaam. 'Heey jongetje, kom snel, ik wil deze gewonden verzorgen maar ze zitten klem in de auto', schreeuwde hij de brandweerman toe. Schreeuwen deed ook de vrouw van de boer maar dan om hulp voor haar man.

Redelijk de rust bewarend en inpratend op beiden wist de bevelvoerder de zaak in de hand te houden tot de extra troepen arriveerden. Daarna ging het snel. Met dommekrachten werd het vat gelift en de boer bevrijd terwijl anderen van het Fordje Ka een cabriolet maakten. Ook de Hyundai werd aan alle kanten opengeknipt in opdracht van de arts die geen risico wilde nemen.

Het knippen op zich duurde wel geruime tijd, met name voor de laatste gewonde. Die lag zo'n anderhalf uur in het wrak. Op zich geen punt al had het wel iets sneller gekund was het commentaar van brandweerman Marc die de oefening voorbereid had. Meer dan tevreden was hij over het teamwork want met team Zevenbergen én team Klundert zó'n enorme calamiteit samen aanpakken, vergt écht teamwork.

Ook de redactie van KijkopMoerdijk was onder de indruk van het vele materieel en vooral de handigheid in het bedienen daarvan door de mannen in een situatie waarvan je hoopt zelf nooit in terecht te komen. In samenspraak met de onlangs koninklijk onderscheiden brandweerman Bram, drongen we ons op als paparazzi. Aan ons verzoek om het deken even van het slachtoffer af te halen voor een sensatiefoto, werd voldaan. Dat heb je met zo'n vertrouwde uitstraling.

Nu maar hopen dat de helden van onze brandweer ons dat vergeven…

Het fotoalbum vindt u via deze link:

  https://kijkopmoerdijk.nl/albums/brandweeroefening-zevenbergenklundert.html

Beelden bij dit artikel