Beleef 75 jaar vrijheid op de fiets

Met de vernieuwde bevrijdingsroutes treed je in de sporen van onze geallieerde bevrijders en ontdek je de impact van de Tweede Wereldoorlog op de Brabantse Westhoek. De uitgestippelde fietsroutes voeren je door het polderlandschap langs tastbare herinneringen aan deze invloedrijke oorlog, versterkt door lokale verhalen en infopanelen.

Deze serie routes bestaat uit drie delen: de West Riding route, De Timberwolf route en de 1e Poolse Divisie route. Alle routes zijn vernoemd naar de infanterie- of pantserdivisies die verantwoordelijk waren voor de bevrijding van Noordwest-Brabant in 1944, ofwel de huidige gemeente Moerdijk.

West Riding

De West Riding route neemt je mee van Willemstad via Klundert naar de ‘Fendertse’ polders waarna je vervolgens via fort Sabina terugkeert naar Willemstad. Onderweg kom je diverse forten, bunkers, herinneringspanelen en meer tegen. Genoeg te ontdekken dus!

Timberwolf Route

Op deze route passeer je Noordhoek, Zevenbergen en Standdaarbuiten. Naast interessante punten, zoals de oude suikerfabriek St. Antoine en het Timberwolf mozaïek, kun je ook genieten van het mooie uitgestrekte polderlandschap en vertoeven aan de oevers van rivier de Mark.

1e Poolse Divisie

Wist je dat we niet alleen door Britse en Amerikanen troepen zijn bevrijd? Ook een flinke groep Polen hielp ons gebied bevrijden. Onder leiding van Generaal Maczek bevrijdde de 1e Poolse Pantserdivisie het oostelijke deel van onze gemeente. Daarom voert deze route je van Zevenbergen naar Moerdijk dorp en Zevenbergschen Hoek.

Onderweg passeer je niet alleen bunkers en informatiepanelen, maar ook het monument van de oude Moerdijkbrug, monument de Klokkenstoel en de bijbehorende luisterzuil waar je kunt luisteren naar verhaal van zuster Cornelia. Hier overlapt deze fietsroute de Liberation Route Europe.

Download alvast de routes en ga op pad!

Op onze routepagina kun je alle routes downloaden en vind je voor elke route ook een interactieve versie via de link naar Route.nl en izi.TRAVEL

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op met VVV Moerdijk door te e-mailen naar vvv@moerdijk.nl