Worstenbroodjes uit eigen keuken

Appeltaart en cake zitten waarschijnlijk standaard in je assortiment zelfgebakken lekkernijen. Worstenbroodjes heb je misschien nog nooit geprobeerd. Met onderstaand recept en werkwijze, is het bakken in eigen keuken van Brabantse worstenbroodjes niet erg moeilijk. Succes dus en wij kijken uit naar foto’s van jóúw eigengemaakte worstenbroodjes.

Recept voor 20 stuks Brabantse worstenbroodjes:
  • 500 gram (witte) bloem
  • 20 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist van 7 gram
  • 275 gram (centiliter) lauw tot warm water
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker (geen basterd)
  • 20 gram roomboter of scheutje plantaardige olie
Vulling:
  • 750 gram half-om-half gehakt
  • paneermeel
  • 1 ei
  • kruiden naar smaak
Werkwijze:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng bloem, suiker, gist en het lauw tot warme water met een keukenmachine, of mixer met deeghaken. Als na circa twee minuten een deeg gevormd is, voeg je het zout en de op kamertemperatuur gebrachte roomboter of olie toe. Kneed nog circa 6 a 8 minuten tot je een soepel deeg hebt. (Indien te stevig, iets extra water toevoegen)

Dek het deeg in de kom af met plastic en laat het op kamertemperatuur zo’n 20 minuten rijzen. Verdeel daarna het deeg in 20 stukjes van elk circa 40 gram. Sla de luchtbelletjes eruit en draai/vorm er bolletjes van. Laat deze bolletjes opnieuw onder plastic circa 12 minuten rijzen. Daarna kun je beginnen aan het inrollen van de gehaktstaafjes zoals je ziet op de foto. Als alle worstenbroodjes ingerold zijn zet je ze op bakpapier of rechtstreeks op een ingevette bakplaat. Strijk de worstenbroodjes met een losgeklopt ei waaraan je iets zout toevoegt. Vervolgens gedurende 30 a 45 minuten laten narijzen en daarna afbakken in een oven van ca. 240 a 250 graden. Houd het bakken in de gaten. De baktijd is – afhankelijk van je oven – circa 12 a 14 minuten.

De gehaktstaafjes kun je prima maken terwijl het deeg rust. Maak gehakt zoals jij dat lekker vindt. Je kunt dus wat zout en jouw favoriete kruiden toevoegen, samen met wat paneermeel en een ei. Als je gehakt gemengd is verdeel je dit in 20 porties van elk ca. 40 gram waarvan je staafjes vormt.

Opmerkingen:

De ideale temperatuur voor het deeg is iets hoger dan kamertemperatuur. Afhankelijk van de temperatuur in je keuken of van de ingrediënten, kun je dit bijsturen met warmer of juist kouder water. Bij een koudere deegtemperatuur horen langere rijstijden om een optimale kwaliteit te bereiken, bij warmere degen uiteraard kortere rijstijden.

Van gedroogde gist gebruik je ongeveer een derde vergeleken bij verse gist. De 20 gram verse gist komt dus overeen met een zakje gedroogde gist die standaard 7 gram inhoud bevat.

Rundergehakt is af te raden voor worstenbroodjes aangezien dit sterk krimpt tijdens het bakken. Wij kozen daarom half-om-half gehakt. 100% varkensgehakt geeft het minste krimp.

Beelden bij dit artikel