Aankomende nacht gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur gaat de klok een uur terug en wordt het weer 02.00 uur. Vannacht kun je dus een uurtje langer slapen en duurt het weekend ook een uurtje langer. Maar weet jij eigenlijk wel iets over de wintertijd? En waarom doen we dit eigenlijk allemaal? Lees hier wat leuke weetjes over de wintertijd!
- Door de wisseling van zomer- naar wintertijd zorgen we ervoor dat het daglicht vooral aanwezig is, wanneer we wakker zijn.
- De wintertijd is eigenlijk de ‘standaard’ tijd. De zomertijd is de aanpassing.
- Als we in de winter ook de zomertijd aan zouden houden, zou het met Oud & Nieuw pas om 09.00 uur licht worden.
- Als we in de zomer ook de wintertijd aan zouden houden, zou het in juni om 03.30 uur al licht zijn.
- De kortste dag van het jaar, 21 december 2020, duurt in Den Haag 6 minuten korter dan in Eindhoven. Tussen het noorden en zuiden van Nederland zit een verschil van een half uur. Dit heeft te maken met de breedtegraad en de afstand van de evenaar.
- Van de Romeinen (753 voor Christus – 476 na Christus) was al bekend dat ze het leven op daglicht aanpasten. Inheemse volkeren leven vandaag de dag nog altijd zonder horloge. Wel passen zij zich aan wanneer het licht en wanneer het donker is.
- Tot het begin van de 20ste eeuw (1900) had iedere plaats in Nederland een eigen tijd, die bepaald werd door de stand van de zon. De zon komt op in het oosten, waardoor het daar een kwartier vroeger was dan in het westen.
- Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 voerde Duitsland als eerste de zomertijd in, waarop Nederland ook volgde. In 1945 werd de zomertijd echter weer afgeschaft. In Nederland werd uiteindelijk in 1977 opnieuw de zomertijd ingevoerd.
- De zomer- en wintertijd gaan niet wereldwijd op precies dezelfde dag in. Het is wel ongeveer rond dezelfde dag in maart en in oktober.
- Slechts 70 landen wereldwijd gebruiken de zomertijd, namelijk in Europa, Noord-Amerika en een enkel land in Zuid-Amerika, Afrika en een stukje Australië.
- Door het ezelsbruggetje dat in het vóórjaar de klok een uur vóóruit gaat, vergeet je dus nooit meer dat de klok in het nájaar náar achteren gaat!