Stadhuis Klundert eind augustus volledig voorzien van nieuw glaswerk

2017 was een niet al te best jaar voor het voormalig stadhuis van Klundert. Wegens verschillende organisatorische en gemeentelijke fouten, is de restauratie van het glas-in-lood niet verlopen zoals had gemoeten. Inmiddels zijn er nieuwe partijen aangetrokken, nieuwe plannen gemaakt en zijn de herstelwerkzaamheden aangevangen. De leidraad daarbij is: de groene raampjes waardoor het monumentale pand de bijnaam 'Holland Heineken House' kreeg, verdwijnen en de originele glas-in-lood-ramen worden in ere hersteld.

Vanmorgen werden de deuren van het stadhuis geopend waar Moniek van Hoof en Maarten van der Steen van Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. en Huib Koudstaal van Van Hoogevest Architecten B.V. een toelichting op de geplande restauratiewerkzaamheden gaven. Namens de gemeente was Wouter Schots aanwezig, adviseur Vastgoed en Gebouwenbeheer. Wethouder Eef Schoneveld, die het eerdere restauratiewerk in 2017 'broddelwerk' noemde, was deze ochtend de grote afwezige. 

Huib Koudstaal, tekenaar en opzichter bij Van Hoogevest Architecten, vertelde grotendeels de werkzaamheden die de komende maanden uitgevoerd zullen worden. "De gemeente heeft ons bureau aangetrokken om te inventariseren wat er zou moeten gebeuren. Uit ons onderzoek kwam naar voren dat de andere aannemer in 2017 de voorgevel van het gebouw niet heeft aangeraakt, waardoor we aan die ruitjes kunnen zien hoe het was vóórdat er aan de ruiten geprutst werd. Gebaseerd op deze bevindingen hebben we een plan gemaakt, waarbij we de glas-in-loodramen aan de achtergevel en de zijgevels, zullen nabootsen naar de originele kleuren zoals deze vroeger al waren. Je ziet dat er een kleurverschil in de ruitjes zit, sommigen zijn groen, anderen zijn violet, dit zullen we aan alle kanten in ere gaan herstellen."

Wouter Schots vult hierop aan: "Naast het herstellen van het glas, zullen we direct wat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Aangezien het gebouw in fasen in de steigers zal staan, kunnen we direct het schilderwerk meepakken, evenals het nodig herstel van natuursteen, voegwerk en vergulding van de bollen op het dak. Er komt wel een hele planning bij kijken, aangezien de Raadzaal nog steeds gebruikt wordt als trouwzaal." Moniek van Hoof, projectleider Monumentenservice bij Nico de Bont, vult aan: "Er wordt om de bruiloften heen gewerkt. Niemand wil op zijn of haar trouwdag een foto bij het bordes waar steigers omheen staan, dus we hebben een strakke planning gemaakt dat de werkzaamheden plaatsvinden als er géén bruiloft is. Wel kan het voorkomen dat de achter- en zijgevels in de steigers staan, maar dan staat er aan de voorgevel geen steiger. Na de laatste bruiloft in juni zal ook de voorgevel in de steigers worden gezet, waarna op 30 augustus alle werkzaamheden klaar moeten zijn. Dan staat ook de eerstvolgende bruiloft weer gepland."

Beelden bij dit artikel