Al sinds 3 september jl. opent het Repair Café Zevenbergen op dinsdag in de even weken haar deuren. In het Repair Café kunt u allerlei apparaten, producten of artikelen die kapot zijn, laten repareren. Maar dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf. Wie zijn de vrijwilligers die zich voor inwoners inzetten? En hoe werkt het nu ook alweer precies?
Het Repair Café Zevenbergen is een initiatief van Hans Assmann, die meerdere Repair Cafés in het land bezocht. Samen met Huis van de Wijk Zevenbergen, Renkse Donkers van de vrijwilligerscentrale Moerdijk, de gemeente Moerdijk en meer Moerdijk, werkte Hans het idee voor een repair café in Zevenbergen uit en kreeg deze concrete vormen. Op 3 september jl. opende deze officieel voor het eerst haar deuren in 't Trefpunt, Kristallaan 25C. In totaal zijn er acht vrijwilligers die dinsdags in de even weken van 10.00 tot 14.00 uur klaarzitten om allerhande kapotte spullen weer leven in te blazen. Dit gaat overigens om 'draagbare' spullen, dus het is niet de bedoeling dat u met een kapotte auto aan komt.
Hoe werkt het Repair Café?
Tijdens ons bezoekje aan het Repair Café spraken wij met Hans zelf, die ons uitlegde hoe het nu precies werkt. "De mensen nemen een apparaat of product mee dat niet meer werkt, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, broodrooster, stofzuiger of klok. Elke vrijwillige reparateur heeft wel een beetje zijn of haar specialiteiten. De één heeft veel verstand van klokken, de ander van elektrische apparatuur, sinds kort hebben we ook een naaister aan ons team mogen toevoegen. Het is de bedoeling dat de eigenaar zelf aanwezig blijft, er kunnen geen spullen worden afgegeven, ook niet als iemand even snel een boodschap wil doen. De reparateur bekijkt het product, bekijkt of hij of zij er iets aan kan doen en voert dat uit. Mochten er onderdelen besteld dienen te worden, zoeken we op waar dat eventueel mogelijk is en geven dit aan de eigenaar mee zodat hij of zij dit op eigen kosten kan bestellen. Als het onderdeel dan binnen is, kan de eigenaar met het onderdeel en het product weer langskomen. Wij zijn er niet voor afvoer van spullen, dus mocht een apparaat niet gemaakt kunnen worden, neemt de eigenaar deze ook weer mee naar huis", aldus Hans.
Wie zijn de vrijwillige reparateurs en wat beweegt hen?
Met een team van 8 vrijwillige reparateurs, is het Repair Café Zevenbergen best goed bezet. De vrijwilligers, Hans, Hans, Nelleke, Gerrit, Jacques, Wouter en San (één vrijwilliger wil liever niet openbaar genoemd worden), zijn over het algemeen gepensioneerd en vinden het leuk om bezig te zijn en te blijven. Zij zijn best handig te noemen, vinden het leuk om te knutselen en te prullen en te onderzoeken hoe ze iets dat niet meer werkt, weer aan de praat kunnen krijgen. Zij zetten zich in voor de medemens, helpen hen graag, genieten van de medevrijwilligers en zien hun inzet bij het Repair Café eigenlijk als een gezellig dagje uit.
Belevenissen en ervaringen
Toen wij vanmorgen bij het Repair Café waren, spraken we met Bep, die haar kapotte DVD-speler had meegenomen. "Wij hebben deze in 2007 gekocht. Het is geen luxe apparaat, maar we hebben hem aangesloten op onze TV en als we een CD afspelen, komt het geluid via de televisie. We genieten van de mooiste muziek, dankzij deze (DVD)CD-speler. In deze tegenwoordige tijd zijn CD's niet meer in, maar bij mij wel hoor! Daarom vind ik het ook zo vreselijk dat hij kapot is. Hij draait gewoon niet meer. Maar ze hebben hem hier al uit elkaar gehaald en met een wattenstaafje schoongemaakt. Nu is het even afwachten tot hij weer in elkaar staat en dan zal blijken of hij weer werkt", aldus de uiterst aardige dame. Vier slokken koffie later was het zover: de CD werd afgespeeld. Bep was verrast: "Ik wil eigenlijk juichen, maar ik ben er tegelijkertijd ook stil van. Wat geweldig dat hij het weer doet, deze speler heeft zoveel emotionele waarde voor me. Ik ben zo dankbaar voor de moeite die ervoor gedaan is", reageert Bep met tranen in haar ogen. Prompt stopt ze een symbolisch bedrag in het spaarbusje van het Repair Café Zevenbergen om haar dank te betuigen.
Overigens is Bep niet de enige die met een werkend product naar buiten liep. Ook onze verslaggeefster liep met een grote glimlach de schuifdeuren door. Wij combineerden namelijk de nood met de deugd en bedachten onszelf: "Hoe kun je beter testen wat het Repair Café kan, dan door zélf een kapot product mee te nemen". En dus liepen wij met onze met (nep)diamanten belegde klok 't Trefpunt binnen. Eerst werd vakkundig gemeten of de batterij wel vol was (gelukkig wél het geval), vervolgens werd er wat aan de wijzertjes gedraaid, het zachte aluminium iets verbogen, de middenknop wat vaster aangedrukt én de batterij daadwerkelijk in het uurwerk geplaatst. Tik, tak, tik, tak… Nou, we kunnen u vertellen dat alle verslaggevers en fotografen van KijkopMoerdijk.nl voortaan weer stipt op tijd zullen zijn, want de diamantenklok pronkt weer aan de muur op onze redactie!
Gezocht: elektricien
Er is één expertise die het team van reparateurs compleet zou maken en dat is een elektricien. Hans vertelt ons: "Een elektricien die verstand heeft van bijvoorbeeld printplaten, moederborden en elektrische verbindingen in apparaten, ja die zouden we nog wel goed kunnen gebruiken. Dan zou ons team écht compleet zijn." Mocht u zich geroepen voelen en het u leuk lijken om u in te zetten in het Repair Café Zevenbergen, dan kunt u gerust contact opnemen met Hans via hansassmann@hotmail.com of 0643148908. Kijk voor informatie ook eens op de Facebookpagina van het Repair Café Zevenbergen.
Eerstvolgende Repair Café Zevenbergen
Het eerstvolgende Repair Café Zevenbergen is op dinsdag 10 december a.s. U bent dan zoals vermeld van 10.00 tot 14.00 uur van harte welkom aan de Kristallaan 25C, waar de reparateurs klaar zitten om u te helpen. Mocht u 10 december a.s. verhinderd zijn, dan bent u weer van harte welkom in het nieuwe jaar op dinsdag 7 januari 2020.