Spraakvermaak heeft zich een vaste plaats verworven op de activiteitenkalender in de gemeente Drimmelen. Het talkshowprogramma wordt elke tweede zondag van de maand georganiseerd in Café Ons Thuis in Terheijden van oktober t/m maart. Gisterenmiddag startte Spraakvermaak dus met een nieuw seizoen, het twaalfde inmiddels.
Veel bekende politici, profsporters, acteurs, schrijvers, en nog veel meer BN'ers waren al te gast. Maandelijks zit de zaal gevuld met gemiddeld al gauw zo'n 250 bezoekers. Het initiatief wordt louter georganiseerd en gepresenteerd door vrijwilligers en kan daarom rekenen op grote waardering en niet in de laatste plaats vanwege de professionele aanpak. Bekende Nederlanders komen graag langs en gisteren was Lilianne Ploumen, PvdA-Kamerlid en oud-minister, de hoofdgast.
Burgemeester Jac Klijs was uitgenodigd om in te gaan op veiligheid en risico's in zijn best wel grote bedrijven bevattende gemeente én op het probleem van, vooral Albanese, vluchtelingen. Klijs beaamde dat er veel industrie is en er dus wel eens iets fout kan gaan maar daar geen moment wakker van te liggen.
“Er zou een cultuuromslag moeten komen zodat bedrijven zelf de verantwoordelijkheid nemen en ik zie dat langzaam ook gebeuren. Het klopt dat de gemeente de vergunning afgeeft, maar daarna is het toch echt aan de industrie zelf. Bovendien, als we een bedrijf als Shell willen controleren, kan dat niet, want dat is zo technisch en specialistisch, daar hebben wij als gemeente de juiste mensen niet voor. Moerdijk is een dynamische gemeente met veel kansen. De bedrijven zorgen voor veel werkgelegenheid. Met het dorp Moerdijk ging het lang niet goed, juist door die industrie, maar we hebben de mensen gevraagd wat willen jullie? Ze wilden blijven en toen hebben we geïnvesteerd. Je merkt dat nu het vertrouwen terugkeert”, vertelde Klijs.
Daarna kwam het probleem van de Albanese gelukszoekers aan de orde. Presentator Dik van Beest en gastpresentatrice Ellen Verhaard, vroegen of het probleem voor de gemeente Moerdijk handelbaar is en of er oplossingen in zich zijn. Jac Klijs antwoordde: “Het is zeker een probleem, al moet je het niet groter maken dan het is. Het vervelende is, we pakken die mensen op, zetten ze op de trein en een dag later zijn ze weer terug. Binnenkort komt de ambassadeur van Albanië naar Moerdijk.
We hopen dat die de mensen in zijn land duidelijk kan maken dat deze route niet werkt. We hebben de indruk dat er georganiseerde criminaliteit achter zit. Het kan zijn dat transportbedrijven gehackt worden, zodat de gelukszoekers weten in welke vrachtwagen ze moeten klimmen. We werken dus ook in breder verband, met justitie en politie, aan een oplossing, want als de Albanezen niet naar Moerdijk komen, gaan ze wel naar Hoek van Holland of elders. Dat moet je ook niet willen.”
(Foto's gemaakt door Tien Mureau)