HoeveRunners en HoeveWalkers zetten zich in voor de Ronald McDonald Hoeve

Kees en Petra Ploeg uit Fijnaart kregen 19 jaar geleden de verrassing van hun leven toen bleek dat ze een drieling verwachtten, twee jongens en een meisje. Bart, Bas en Anouk werden te vroeg geboren in Rotterdam, waar geen plaats voor hen was. In het ziekenhuis in Antwerpen viel de verpleegster iets op aan de stand van de duimen van de beide jongetjes, iets wat Anouk niet had. Na vele onderzoeken bleken Bart en Bas een zeldzame chromosomenafwijking te hebben, iets waar het verplegend personeel niets meer over kon vertellen. De zonen van Kees en Petra zijn ernstig gehandicapt, maar of ze ooit zouden kunnen lopen of praten, moesten ze gaandeweg achter komen.

Kees en Petra waren twee jaar voor de komst van de drieling al verrijkt met een dochter, Laura (nu 21 jaar). Zij spraken over een broertje of zusje voor Laura en hadden nooit de komst van een drieling verwacht, laat staan een drieling waarvan de twee zonen een afwijking aan de 10e chromosoom zouden hebben. Dochter Anouk ontwikkelde zich tot een gezond kind, tiener en nu tot bijna twintiger. In haar kinderjaren vond ze het feit dat haar broertjes 24 uur per dag zorg nodig hadden, best wel eens lastig. Zo hoorde zij op school dat haar vriendinnetjes wel eens een pyjamadag hadden. Haar moeder Petra vertelt ons: “Wij hadden dat nooit. Iedere ochtend kwam de thuiszorg en ja, je wil toch ook niet in je duster naar beneden komen. Dus wij waren altijd al gedoucht en aangekleed voordat de zorg kwam. Eens vertelde Anouk me dat zij ook wel eens een pyjamadag wilde hebben. Dus toen heb ik op een dag eerst de zorg voor Bart en Bas ontvangen in mijn gewone kleding en heb ik daarna mijn pyjama weer aangetrokken zodat wij ook een pyjamadag konden hebben. Kees en ik hebben een strakke taakverdeling opgesteld, samen met onze fantastische achterban, zodat we om en om ook bij bijvoorbeeld uitvoeringen of schoolgesprekken van Laura en Anouk konden zijn.”

In het nog redelijk jonge leven van Bart en Bas, zij zijn nu 19 jaar en hebben het denkvermogen van een 3-jarige, zijn zij met behoorlijke regelmaat in het ziekenhuis opgenomen voor onderzoeken of operaties. Kees en Petra hebben toen gebruik gemaakt van de Ronald McDonald huizen, op aanwijzing van de artsen. In een Ronald McDonald huis kunnen familieleden van langdurig zieke kinderen, kinderen die langere tijd moeten revalideren wegens verschillende redenen of kinderen met een beperking, terecht om dichtbij hun kinderen te kunnen zijn. Die Ronald McDonald huizen staan namelijk naast of vlak in de buurt van academische ziekenhuizen in Nederland. Vanuit het ziekenhuis wordt door de arts een verklaring afgegeven dat je er kunt verblijven. Naast de huizen in de buurt van een ziekenhuis, zijn er van het Ronald McDonalds Kinderfonds in heel Nederland drie vakantiemogelijkheden, in Arnhem, Valkenburg en in Beetsterzwaag (Friesland). In die laatste plaats, tevens de woonplaats van acteur Rutger Hauer tot zijn overlijden in juli 2019, staat de Ronald McDonald Hoeve; de plek waar Kees, Petra, Laura, Bart, Bas en Anouk al 7 jaar vakantie kunnen en mogen vieren.

Een collega van Petra wees haar op het bestaan van De Hoeve. Na enige aarzeling probeerde het gezin Ploeg het vakantiehuis toch uit en met succes. “De Hoeve bestaat uit aparte appartementen met twee slaapkamers, een grote woonkamer, een grote badkamer en een kleine keuken. Naast de appartementen is er een snoezelruimte (kamer zonder prikkels waar tot rust gekomen kan worden), een speelzolder met glijbaan van boven naar beneden en een grote, gezamenlijke leefkeuken en woonkamer. Vakantievierders kunnen er daarnaast paardrijden, door het bos wandelen over het speciaal aangelegde rolstoelpad van beton en De Hoeve heeft alle nodige zorgvoorzieningen, waardoor het voor ons als ouders ook écht als vakantie voelt”, aldus Petra.

Kees vult haar aan: “Onze kinderen sliepen allemaal op één kamer, Petra en ik op de andere kamer. Inmiddels gaat Laura niet meer mee, maar Anouk slaapt nog altijd met haar broers op dezelfde kamer. Anouk heeft ook een vriendschap opgebouwd met iemand uit Groningen, die ze ontmoet heeft op vakantie omdat zij ook een gehandicapt zusje heeft. Zij klikten zo goed met elkaar en als we in Beetsterzwaag zijn, trekken die twee altijd met elkaar op.”

Omdat Kees en Petra zelf ervaringen hebben met de Ronald McDonald huizen en vakantiehuizen, willen ze graag iets terug doen. Ook vinden zij het belangrijk dat meer gezinnen zoals zij gebruik kunnen maken van, met name, De Hoeve en dat het vakantieverblijf kan investeren in de toekomst. Om die reden neemt Kees deel aan de HomeRun en Petra aan de HomeWalk. Het Ronald McDonald Kinderfonds organiseert jaarlijks de HomeRun, HomeWalk en HomeRide. Bij deze sponsorlopen wordt in estafettevorm 240 kilometer hardgelopen, 120 kilometer gewandeld of 500 kilometer gefietst in 24 uur. Op 27 juni 2020 klinkt het startschot in Rotterdam, waar op 28 juni 2020 ook de finish zal zijn. Inmiddels hebben al meer dan 100 teams zich ingeschreven, die ieder zelf een kinderhuis of vakantiehuis kiezen waarvoor zij zich inzetten. Ieder team bestaat in principe uit 10 (hard)lopers / fietsers, aangevuld met chauffeurs, fysiotherapeuten en (fiets)begeleiders. Kees doet inmiddels alweer voor het derde jaar op rij mee aan de HomeRun, Petra zal voor het eerst de uitdaging aangaan.

Naast Kees, zullen ook Anton (Breda), Helga (Raamsdonksveer), Jeroen (Utrecht), Marc (Rosmalen), Marcel (Klundert), Marion (Oud Gastel), Martijn (Oegstgeest), Mieke (Klundert), Rene (Klundert), Roeland (Klundert), Ronald (Raamsdonksveer), Sanja (Klundert), Suzanne (Klundert), Sylvia (Breda) en Toine (Alphen) zich op 27 en 28 juni inzetten bij het team De HoeveRunners. Het team heeft op dit moment al ruim 7000 euro opgehaald, genoeg om te kunnen starten. Bij de HoeveWalkers zullen Anita (Zevenbergen), Anita (Klundert), Annika (Klundert), Ben (Dinteloord), Carola (Klundert), Conny (Roosendaal), Conny (Rosmalen), Corrie (Klundert), Corry-Anne (Fijnaart), Natascha (Klundert), René (Zevenbergen) en Yvonne (Standdaarbuiten) zich samen met Petra inzetten. Zij hebben reeds ruim 3200 euro opgehaald. Via de websites www.home-run.nl/teams/de-hoeverunners en www.homewalk.nl/teams/de-hoeve-walkers kan aan zowel het hele team als aan een teamlid worden gedoneerd. Donaties gaan direct naar het Ronald McDonalds Kinderfonds, zonder tussenkomst van Kees, Petra of andere ploeggenoten.

Wilt u ook bijdragen en vindt u het leuk om zelf ook sportief bezig te zijn? Doe dan mee aan (of kom kijken naar) de spinningmarathon bij sportschool Lifestyle 13 in Fijnaart op 19 april a.s. Meer info over die marathon vindt u op de website www.spinningfijnaart.nl. Daarnaast kun je de HoeveRunners en Walkers tegenkomen op het evenement Proef de Lente in mei en zal de keurslager in Klundert een hamburgeractie opzetten, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de twee teams. Steun ook dit goede doel, want ieder ziek kind moet dichtbij zijn of haar familie kunnen zijn.

Wij danken Kees en Petra voor hun openhartigheid. Alle informatie in dit artikel is in goed overleg met de familie geplaatst.

Beelden bij dit artikel